Gdzie powinno być najczyściej? W kuchni

ie się glona w wodzie, substancje zapachowe powodują podrażnienia skóry. Przy używaniu współczesnej chemii domowej należy zachować środki ostrożności: gumowe rękawice to absolutna podstawa. Należy też pamiętać, aby każdą powie

Dodane: 06-09-2016 18:03
Gdzie powinno być najczyściej? W kuchni

Chemia w domu

Nadmiar chemii szkodzi ? o tym chyba wie każdy, jednak mało kto tak naprawdę coś z tym robi. Nadmiar używania fosforanów ułatwia rozprzestrzenianie się glona w wodzie, substancje zapachowe powodują podrażnienia skóry.

Przy używaniu współczesnej chemii domowej należy zachować środki ostrożności: gumowe rękawice to absolutna podstawa. Należy też pamiętać, aby każdą powierzchnię mytą chemikaliami dokładnie spłukać lub wytrzeć szmatką z wodą, aby nie pozostawić środka czyszczącego na powierzchni. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza przy posiadaniu małych dzieci.


O środkach do czyszczenia wyposażenia kuchni

Nie można czyścić dowolnymi detergentami sprzętu i wyposażenia, który ma kontakt z żywnością. Właściwości bakteriobójcze to nie wszystko, bardzo ważna jest nietoksyczność. Nie bez powodu nie myjemy naczyń domestosem, tylko używamy specjalnego biodegradowalnego płynu. Jest dużo specjalnych środków, które są nietoksyczne, ale wykazują działanie bakteriobójcze. Bardzo ważne jest utrzymanie w odpowiedniej czystości noży i desek, które mają kontakt z mięsem - najgorsze bakterie bytują własnie na resztkach z mięsa. Ważna sprawa - jesli odkamieniamy czajnik, używajmy środków do tego przeznaczonych, ponieważ w tym wypadku bardzo łatwo o wypadek.


Moda na eko

Ekologiczna chemia domowa staje się znowu coraz bardziej popularna, zwłaszcza na zachodzie. To właśnie stamtąd napływa do nas fala na środki 'eko' i już teraz w coraz większej ilości sklepów można znaleźć takie produkty. Powstają też sklepy internetowe o tej tematyce, gdzie można kupić każdy rodzaj środków czystości tworzonych z naturalnych produktów.

Jest to trend jak najbardziej pozytywny i na czasie, teraz wszystko stara się być coraz bardziej 'zielone'- lodówki, pralki, żarówki więc czemu nie pójść dalej? Coraz więcej produktów będzie się chwaliła tym, że ich produkt jest przyjazny dla ludzi i środowiska- uważam, że to dobry kierunek i w pełni go popieram.