Wybieramy sobie restaurację

indziej. Wybór restauracji.Gwiazdka MichelinPrzewodnik Michelin (fr. Guide Michelin) ? seria przewodników po krajach Europy i świata, wydawanych przez francuskie przedsiębiorstwo Michelin. Pierwsza edycja, opisująca Francję, ukaza

Dodane: 08-02-2016 12:19
Wybieramy sobie restaurację Od czasu do czasu człowiek musi stołować się na mieście, bo generalnie nie w samym domu się żyje. Jeśli się poszczęści to trafimy na , ale jeśli nie to musimy poszukać gdzie indziej. Wybór restauracji.

Gwiazdka Michelin

Przewodnik Michelin (fr. Guide Michelin) ? seria przewodników po krajach Europy i świata, wydawanych przez francuskie przedsiębiorstwo Michelin. Pierwsza edycja, opisująca Francję, ukazała się w 1900 roku.

Przewodniki Michelin dzielą się na serię przewodników gastronomicznych (Czerwone przewodniki), opisujących hotele i restauracje, oraz serię przewodników turystycznych (Zielone przewodniki). W obydwu seriach zamieszczane są oceny obiektów, którym przyznawane są gwiazdki według trzystopniowej skali.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodnik_Michelin


Steki w Polsce

Steki bardzo popularne w Stanach, a w Polsce nie koniecznie, jednak coraz szerzej doceniane przez naszych rodaków. Cała problem ze stekami u nas tkwi w cenie mięsa wołowego- gdzie dużo tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu wieprzowina jest popularniejsza- oraz w często złym sposobie jego przyrządzania.

Steki to jednak wdzięczny i klasyczny sposób przygotowania i podawania mięsa. Największym problemem wydają się być stopnie wysmażenia, co stwarza wiele problemów początkującym kucharzom. Metod na sprawdzenie stopnia wysmażenia jest dużo i jedną z nich jest termometr do mięsa- zawsze skuteczny.

Jak podawać stek? Najlepiej z jakąś sałatką i talarkami, albo domowymi frytkami, a sam stek przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Prosty i pyszny zestaw, który moim zdaniem powinien znaleźć się w każdej restauracji.


Kuchnie świata

Jeść każdy musi, ale to jak i co, to już kwestia indywidualnych preferencji. Może właśnie dlatego powstaje coraz więcej restauracji o zróżnicowanym menu- czasem wręcz egzotycznym. Chęć poznawania nowych smaków przez Polaków jest coraz większa.

Niektóre dania kuchni japońskiej są u nas bardzo lubiane- mowa oczywiście o sushi i ramen. Jednak to nie jedyne przysmaki z dalekiego wschodu, które przypadły Polakom do gustu. I bardzo dobrze! Życie powinno przecież jakoś smakować.